Zo herken je een hoogsensitief kind

Voordat ik je ga uitleggen hoe je hoogsensitiviteit bij een kind kunt herkennen eerst wat feiten op een rijtje!

  • Hoogsensitiviteit komt voor bij 15-20 % van de bevolking.
  • Hoogsensitiviteit is een aangeboren persoonlijkheidseigenschap.
  • De kern van hoogsensitiviteit is een andere manier van informatie verwerken. Daarmee is het dus een biologisch, wetenschappelijk bewezen gegeven.
  • Evenveel meisjes als jongetjes zijn hoogsensitief.
  • Geen enkel kind is te vangen in een lijstje met kenmerken!

Dan ga ik nu 6 kenmerken met jullie delen die horen bij hoogsensitiviteit en hoe je dit bij een kind kunt herkennen.

Fysieke gevoeligheid

De zintuigen spelen een belangrijke rol in de belevingswereld van een hoogsensitief kind. Dat komt omdat het grootste deel van deze kinderen extra gevoelig is voor fysieke prikkels zoals harde geluiden, fel licht en pijn. Hoogsensitieve kinderen reageren ook sterker op warmte en kou, en raken uit hun doen als ze honger hebben of van het naadje in hun sok. Stress uit zich snel in hun lichaam, denk aan buikpijn, hoofdpijn of koorts. Ook zijn het vaak echte alleszieners, speurneuzen en fijnproevers!

Intense emoties

Hoogsensitieve kinderen hebben een rijk gevoelsleven. Ze kunnen heel blij zijn en ontzettend genieten van kleine dingen, en daarnaast ook intens boos of verdrietig zijn. En dat zijn dan nog alleen maar hun eigen gevoelens.l Ze kunnen zich ook heel goed in anderen inleven, wat weer effect heeft op hun eigen gevoelens. Ook trekken ze zich vaak dingen aan die bij anderen of in de wereld spelen; worden ze verdrietig van het jeugdjournaal of van een ruzie tussen 2 vriendjes.

Veel en diep nadenken

De kern van hoogsensitiviteit is de intense manier van informatieverwerking. Vaak denken hoogsensitieve kinderen veel na over alles wat ze opmerken. Ze zijn ook goed in het leggen van verbanden en associatief denken. Hierdoor hebben ze vaak een langere verwerkingstijd en zien ze eerder problemen en risico’s. Dit laatste wordt het pauze-check-systeem genoemd, eerst denken en dan doen! Deze manier van denken zorgt ook voor creativiteit en wijsheid.Vaak zie je dat deze kinderen wijze uitspraken doen of veel vragen stellen.

Groot inlevingsvermogen

Hoogsensitieve kinderen kunnen zich diep inleven in anderen en voelen snel en intuitief de emoties en bedoelingen van anderen aan. Daarnaast zijn ze gevoelig voor stemmingen, sfeer en energie en nemen dit soms onbewust over. Deze kinderen hebben behoefte aan oprecht contact en prikken door onecht gedrag heen. Ook bij volwassenen.

Gericht op anderen en het geheel

Door hun grote inlevingsvermogen en opmerkzaamheid zijn hoogsensitieve kinderen vaak gericht op anderen en het zoeken naar een oplossing voor iedereen. Ze hebben echt oog voor de behoeften van de mensen om hen heen en kunnen zien wat het beste is voor het geheel. Ook willen ze graag voldoen aan verwachtingen. Ze voelen dit vaak haarfijn aan, of de verwachtingen nu uitgesproken worden of niet!

Snel overprikkeld

Alles bij elkaar genomen kun je wel zeggen dat hoogsensitieve kinderen de wereld intens beleven. Als je veel opmerkt in je omgeving, dit diepgaand verwerkt in je brein en je een rijk gevoelsleven hebt dan is het logisch dat je sneller overprikkeld bent. Overprikkeling komt dus van buitenaf En van binnenuit!

Natuurlijk is geen kind hetzelfde. Het maakt bijvoorbeeld nogal uit of je kind introvert is of extravert, graag de rust opzoekt of juist prikkels nodig heeft. En of je mini-me een sterke wil heeft of niet.

 

Hej Avonturier,

Welkom in mijn kleine bibliotheek vol inspiratie. Ik hoop dat je je hier thuis zult voelen!

Liefs Monique

Categorieën

Tags

Nog meer schrijfsels

Binnenwereld

Binnenwereld

In een wereld waar onze aandacht bijna constant naar buiten wordt getrokken, is het zo belangrijk dat kinderen vertrouwd raken met hun binnenwereld. Je binnenwereld is een plek waar je eindeloos op avontuur kunt zijn, er is zoveel te ontdekken! In je binnenwereld...

Lees meer
Weten

Weten

Is het nodig te weten dat je hoogsensitief bent? Is het nodig dat ‘label’ erop te plakken? Kun je niet gewoon ontdekken wie je bent en hoe het voor jou werkt zonder te benoemen dat het om hooggevoeligheid gaat? Deze vraag werd mij laatst weer gesteld. Het zou...

Lees meer
Gevoelens

Gevoelens

Een van de belangrijkste en misschien wel moeilijkste levensvaardigheden is omgaan met gevoelens en emoties. Die van je kind maar ook die van jezelf 😉  De meesten van ons hebben geleerd ‘flink’ te zijn, ‘jezelf niet te laten kennen’ of ‘door te bijten’ in plaats van...

Lees meer

Wat wil je me laten weten?

    Maak een keuze

        Maak een keuze *

        Pin It on Pinterest